Okuma presenterar en ny generation av verktygsmaskiner

MULTUS_U3000_LASER_EX_2.jpg På årets Jimtof-mässa (Japan International Machine Tool Fair, den 28:e i ordningen) presenterade Okuma en ny linje av verktygsmaskiner.

Okuma visade upp “state-of-the-art” 5-axliga vertikala fleroperationsmaskiner och en ny typ av intelligenta flerfunktionsmaskiner. Bland höjdpunkterna var införandet av världens första flerfunktionsmaskin som kan både fräsning, svarvning och slipning samt laser-härdning och 3D metal printing.

Smart factory, just-in-time produktion, varierande orderstorlekar – produktion och bearbetningskraven är högre än någonsin. För att möta dessa krav, tar Okumas senaste verktygsmaskiner multitasking-bearbetning till nästa nivå. De nya modellerna kommer att finnas tillgängliga i Europa i mitten av 2017.

Intelligenta horisontella multitasking maskiner

För att underlätta processintensiv produktion i en smart fabrik, har Okuma lagt till MULTUS U5000 till sin serie av flerfunktionsmaskiner. MULTUS U5000 är konstruerad för bearbetning av medelstora och stora komponenter till flyg, infrastruktur, energi- industrin, och hanterar även svårbearbetade material, såsom Titan och Inconel. Med den starkaste spindeln i sin klass uppnår MULTUS U5000 oöverträffad bearbetningseffektivitet.

Man har utvecklat ett system för kugghjulsbearbetning i standardmaskiner och Okuma tillhandahåller powerskiving och hobbing på sina multitasking maskiner med medföljande programpaketet som möjliggör snabbare och enklare programmering.

Industri 4.0 är inte längre en sak för framtiden utan MULTUS U5000 är utrustad med den senaste generationen av CNC-styrning – OSP suite – samt Okumas Intelligenta teknologier. Dessa program erbjuder hög flexibilitet och möjliggör en enkel integrering av maskinen i en internet baserad produktionsmiljö.

"Smart maskin" för 5-axlig vertikal bearbetning

Designad för att stå i centrum för en smart fabrik, Okumas senaste 5-axliga vertikala fleroperationsmaskin MU-S600V är utvecklad för att omedelbart anpassa sig på ändrade ledtider och klarar produktionsformat från hög produktmix, låg volym till massproduktion.

Den kompakta MU-S600V har en maskinbredd på 1400 mm och maskinen kan bearbeta arbetsstycken upp till hela 600 mm i diameter! Maskinens kompakta mått och konstruktion möjliggör en bra ergonomi med enkel access för att lyfta i och ur detaljer. Dess robotliknande bord möjliggör helt obemannade automatiserade operationer, vilket eliminerar alla manuella ställtider. Produktionslinjen anpassas enkelt till alla ändringar i produktionsvolymen.

Laserteknik för processintensiv bearbetning

Utformad för att vara världens första "done-in-one" -maskiner, klarar Okuma MU-6300V LASER EX och MULTUS U3000 LASER EX (se bild) av fräsning, svarvning, slipning, 3D ”metal printing” och värmebehandling för ett brett spektrum av arbetsstycken, storlekar och former. Att härda i maskinen ger lösningen på en stor flaskhals i produktionen: jämfört med härdning med den konventionella värmebehandling, är processen snabb vilket leder till dramatiskt ökad produktionsflöde. 

Med TRUMPFs högkvalitativa laser i grunden, möjliggör Okumas-LASER EX-serie en stabil laserbearbetning över långa körningar. Maskinerna möjliggör Laser Metal Deposition – LMD – för både stor kapacitet och högupplöst additiv tillverkning. 0,4 till 8,5 mm laser diametrar på strängar möjliggör oöverträffat produktionsflöde oavsett tillämpning. 3D-formning, beläggning (coating) och reparation av varmhållfasta legeringar av mycket styva material.

Okumas OSP styrsystem övervakar under tiden hela processen och säkerställer en tillförlitlig och stabil additiv tillverkning för produkter i paritet med smidda komponenter. Verktygsmaskinerna uppfyller högt ställda kvalitetskrav som de mest krävande applikationer och branscherna förväntar sig.

Ytterligare Okuma modeller med laser applikationer kommer vara tillgänglig inom kort.

Läs mer på Okumas websida