Operatören som sa upp sig och startade eget

IMG_9204.JPG Han började med två skänkta gamla maskiner i en källarlokal. Inga kunder men en massa kontakter fick honom att våga. ”Jag chansade på att det skulle gå”.

Rikard Arvidsson på Mora Trådgnist är killen som startar eget med två skänkta gamla maskiner i en källarlokal samt gör rekordsnabba affärer.

-Ändå hade vi ingen brådska, vi var bara sugna, säger Arvidsson.

Längst in i Mora Armaturs gamla lokaler på industriområdet i Mora hittar vi Rikard, Linda Stein och Johan Embretsson på Mora Trådgnist. De har jobbat tillsammans i snart ett och ett halvt år, men har en gemensam nämnare via ett annat företag i trakten där de alla tre har arbetat. Vi besöker Mora Trådgnist för att höra lite mer om den snabba affären i våras, men får också berättelsen om en kille som vågar ta chanser.

Mora Trådgnist startades av Rikard i april 2010 efter att han sagt upp sig från jobbet som operatör. Inga kunder men en massa kontakter fick honom att våga. "Jag chansade på att det skulle gå”.

En del av källaren där de håller hus idag fanns ledig och därmed var lokalen fixad. Ett företag en bit bort la ner och efter utförsäljning fanns två begagnade trådgnistar kvar som ingen ville ha, de kunde Rikard få mot en flaska whiskey. Jobben började komma in, men det måste varit tufft för så många minnen från starten till hösten 2013 när Linda började, verkar inte finnas. Maskinerna var gamla och mycket av tiden gick åt till en massa skruvande. Man kan höra en lätt suck när han berättar hur det kunde vara blött på golvet när han kom på morgonen på grund av slangar som gått av under natten.

När jobben började rulla in blev det aktuellt att uppgradera maskinparken en aning, de två gamla maskinerna blev utbytta mot andra i lite nyare årsmodeller. Även källarlokalen byttes mot lokalen de har idag och för drygt ett år sedan blev de tre på firman när även Johan anställdes. 

I våras började den gamla fräsen kännas skramlig och långsam, det var dags att investera och för första gången skulle det bli en alldeles ny fräsmaskin.

Dessutom blev det mer och mer fräsjobb även om fokus i företaget ska vara på trådgnist. Rikard gjorde en grundlig research på nätet, läste i forum, på leverantörers hemsidor mm för att skapa sig en så bra grund som möjligt när det var dags för köp.

Valet föll på en YCM, ”folk skrev bra saker om de maskinerna”. Någon tanke på Okuma fanns inte då, i Rikards tanke var de alldeles för dyra.

Ett samtal till Gert Carlsson på Stenbergs resulterade i att två offerter skickades till Rikard samma kväll; en YCM som Rikard hade tittat ut samt på Gerts egna initiativ även en GENOS från Okuma.

Dagen efter gick man igenom offerterna och till Gerts förvåning hade Rikard, än en gång, redan varit ute på nätet och sökt information i olika forum. En GENOS skulle det bli! Från första kontakt till underskrivet avtal tog det inte ens två dygn, fyra veckor senare stod den nya Okuma GENOS M460R-VE på plats i Mora.

- Ändå hade vi ingen brådska, vi var bara sugna är Rikards förklaring till den snabba affären. Jag tycker inte om att älta så mycket innan köp, jag tar reda på fakta innan jag kontaktar en säljare.

Han vet vad han vill ha med andra ord. Affordable Excellence är Okumas egna ord om GENOS-serien som är en ny serie vertikala fleroperationsmaskiner med den senaste tekniken. En stabil och noggrann maskin där man hittat en bra balans mellan hög tekniknivå och bra pris. Mycket maskin för pengarna alltså.

- Vi är väldigt nöjda med maskinen, den är snabb, kraftig och stabil och vi kör den hela tiden. Otäckt snabb ibland! Man märker skillnad mot den gamla; verktygen håller bättre, den är måttstabilare och ger fantastiska ytor även vid tuffare stålsorter. Att Okuma gör bra maskiner är sånt jag hört tidigare och jag håller helt med, avslutar Rikard.

Teknisk information:
Varvtal 12000 rpm
Antal verktyg 32 st
Effekt 22 kW
Rörelseområde X, Y, Z  762, 460, 460 mm
Bordstorlek 1000x460 mm
Spindelkona MAS BT40


Mora Trådgnist är verkstadsföretaget som kan det mesta inom verktygstillverkning samt specialiserade på trådgnistning och frästning. De konstruerar även verktyg. Läs mer på www.moratradgnist.se