Nystedts, snart 60 år, har fått en lillebror

IMG_9425.JPG Sedan knappt ett och ett halvt år tillbaka har Nystedts i Skövde haft sin Soraluce SP-12000 med längdrörelse på hela 10 500mm. I våras blev behovet av en lillebror så stort att ytterligare en maskin köptes in och maskinen är i produktion under december.

- För mig är det viktigt med full tillit till medarbetarna, de får vara delaktiga i inköp och ser då till att handla rätt saker. Naturligtvis kan det bli fel, men de intresserar sig och vill utveckla både sig och företaget berättar Björn Nystedt, ägare och VD på Nystedts Smides- och Mekaniska Verkstad AB i Skövde. Det är viktigt att prioritera det. 

Och även i inköpet av lillebror fick de anställda vara delaktiga, så klart. När de anställda växer i sina roller växer även företaget. Och med visionen att bli en av de tio bästa i Sverige inom sin nisch så krävs det att alla drar åt samma håll.

För att komplettera storebror blev det en längdfräsmaskin med längdrörelse 8500 mm med bord i storleken 10 000x 1350 mm från spanska Soraluce såld av Stenbergs i Jönköping. Med den kommer man kunna avlasta storebror från de något mindre detaljerna. Nystedts har sedan tidigare även två stycken Soraluce maskiner med modell beteckning TR bland annat.

Sedan slutet på 80-talet har Björn varit ensam ägare till företaget som hans pappa startade någon gång runt 1960 som renodlad smidesverkstad. När pappan dog 1973 tog Björn och hans äldre bror över verksamheten, utvecklade företaget och drev det tillsammans till slutet på 80-talet när även brodern gick bort. Men familjeföretag är det än idag, i nio år har sonen Per arbetar på kontoret tillsammans med Björn. Med undantag för ett par år så har kontorstjänsten tidigare tillhört både Björns mamma, fru, dotter och nu son.

Förutom familjen så stannar personalen väldigt länge på Nystedts, det märks att de 20 anställda trivs. De sista fyra personerna som gick i pension hade alla varit på företaget i dryga 40 år vardera.

- Det är viktigt att medarbetarna mår bra och har kul här, det ska klicka med alla i gruppen. Man tillbringar så mycket tid på arbetet att man måste trivas där man är. Vi har väldigt bra personal här som är både engagerade och flexibla, tror det är svårt att få tag i bättre, säger Björn.

Att fokusera på det man är bäst på och ta hjälp av andra med det övriga gör Nystedts via IDC (Industrial Development center). Ett utvecklingsbolag för industrin i Skaraborgsregionen. Genom att köpa en aktiepost i IDC får man ta del av utbildningar, revisioner mm inom produktutveckling, marknad, kompetensförsörjning, produktion, finansiering och material. Tack vare IDC har all personal gått utbildning inom Lean produktion, ett steg i att utmana invanda processer och ta företaget ännu ett steg framåt.

Bild: Operatören Jonas Perjos och Per Nystedt kör storebror

Teknisk information:

Längdfräsmaskin:  Soraluce SP-10000   
Längdrörelse:    8500 mm
Tvärrörelse:   1500 mm
Vertikalrörelse:  2600 mm
Bordstorlek:   10000x1350 mm
Spindel:   4000 rpm, ISO 50
Antal verktyg:   60 st
Automatiskt programmerbart ortogonlat fräshuvud 1,0 / 1,0 grad
Styrsystem:   Heidenhain TNC 530

Nystedts är en komplett leverantör av svetsade och maskinbearbetade konstruktioner och detaljer. De är specialister på legotillverkning, ofta i korta till medellånga serier. I anläggningen finns svetsning, skärande bearbetning och lackering under samma tak, vilket gör att produkterna blir kompletta direkt. www.nystedts.se

undefined