Kvalitetslego från Hälsingland – med 100% Okuma och Sveriges första FPT från Fastems

Det började i en bysmedja i Alfta 1913, det som skulle bli ÖSA skogsmaskiner och växa från 3 till 700 anställda på den lilla orten mellan Bollnäs och Edsbyn i Hälsingland. Skogsmaskinepoken i Alfta tog slut 1993 då tillverkningen flyttades till Filipstad, men i dag sprudlar ÖSA industriområde av flera nya företag med starkt entreprenörskap och kvalitetstänk - ett av dom är Alfta Kvalitetslego som är en modern legotillverkare med hög kvalitet och flexibilitet.

Alfta Kvalitetslego – med en genuin 0-fels anda

Alfta Kvalitetslego AB startades 1991 av Åke Näslund, Hans-Olov Berg Stellan Hugg, alla tre med lång erfarenhet av mekanisk tillverkning och konstruktion. Man började med tillverkning av reservdelar för Timberjack men med åren har man växt tillsammans med sina kundföretag, varav några exempel är Komatsu och Engcon.
Företaget har haft en stadig tillväxt sedan starten. 1994 var man 9 anställda och idag är företaget 65 anställda och omsätter ca; 145 Mkr.

2014 gjordes ett generationsskifte i bolaget och Niklas Näslund, Åke Näslunds son, tog över bolaget och är i dag vd hos Alfta Kvalitetslego.

- Alfta Kvalitetslego AB ligger i Alfta, Ovanåkers Kommun, som under decennier varit vaggan för entreprenörskap både inom träindustri och skogsmaskiner. Vi vill gärna framhäva att vi präglats som företagare av vår omgivning med storslagen natur och grundmurat entreprenörskap. Som kund till oss kan man förvänta sig att detta tar sig uttryck i hög kundfokusering, vilja att i alla lägen lösa uppgiften och hitta kluriga lösningar på både stora och små problem berättar Niklas.

undefined
Bakgrunden till namnet, Kvalitetslego, är att det alltid funnits an ”0-fels-anda” i bolaget

- Ett viktigt skäl till att företagets utvecklats så positivt är att det alltid funnits ett starkt kundfokus, och en ”0-fels-anda” i bolaget vilket gjort att vi växer, och oftast, ökar volymerna med dom kunder vi har och får in. Ett annat skäl, som underlättat vår tillväxt, är att vi hela tiden har haft möjlighet att expandera i befintliga lokaler. Vi började men 200 kvadratmeter och har nu 4 500 kvadratmeter, under samma tak, och det har bidragit till att vi kunnat växa utan stora flyttprojekt t.ex.

Sedan 2019 ägs Alfta Kvalitetslego av Storskogen och ingår i deras affärsområde ”industri”, med 25 andra bolag.

- Att ingå i Storskogen innebär dels att vi får ”muskler” att bygga vårt bolag vidare mot 200 Msek och också att vi har väldigt bra utbyte med våra nya systerbolag, inom Storskogen, säger Niklas.

Viktigt med robotbetjäning av CNC-maskinerna

Hos Alfta Kvalitetslego bemannas maskinerna för två skift men tack vare robotbetjäning går minst hälften av maskinerna i treskift.

undefined
Robotcell med plocka/lämna direkt från pall

undefined
Robotcell som betjänar 2 maskiner, med inmatning av både ”kuts” och ringar.

100% Okuma i verkstaden

I dag är Alfta Kvalitetslego ett företag med det allra senaste inom produktionsteknik, med 30 st ”CNC-maskiner” – och alla är Okumor från Stenbergs”.

-Det är nog ganska unikt, berättar Niklas, att vi bara köpt Okuma-maskiner till vår verkstad. Förklaringen är helt enkelt att Stenbergs gjort ett väldigt bra jobb här under alla år. Från allra första början så hjälpte faktiskt Stenbergs säljare oss att hitta nya kunder, och det är ju något som vi inte glömmer i första taget. Det är ”partnerskap” på riktigt det!

undefined

Niklas Näslund, vd hos Alfta Kvalitetslego, vid den första nya Okuman, som kom till företaget 1994. Sedan dess har det tillkommit ytterligare 29 maskiner från Stenbergs/Okuma och verkstaden är ”100% Okuma”

Det är väldigt bra maskiner, vi får bra support, och våra operatörer kan Okuma så vi är väldigt nöjda med att ha 100% Okuma i vår verkstad.

Niklas fortsätter;
- I och med att Okuma är hela tiden är ”bakåtkompatibla”, d.v.s. att en operatör som kan en äldre maskin känner igen sig på en ny maskin, så har vi lättare att flytta runt operatörerna mellan olika maskiner. Sånt är en stor fördel när det nu, även för oss, är väldigt svårt att få tag i personal med CNC-kompetens.

- Vi har också satsat en mycket på utbildning av vår personal och där erbjuder Stenbergs utbildningsprogram allt vi kan önska oss.

Löste platsproblematiken med Sveriges första FPT från Fastems

Smarta och effektiva lösningar för att maximera nyttjandegraden i maskinerna är fokus hos Okuma och Fastems och, kopplat till det, har Okuma i Japan och Fastems i Finland ett djupgående samarbete som bland annat resulterat i Fastems FPT.

Fastems, med 40 års erfarenhet av smarta automationslösningar och över 4000 installationer, lanserade FPT (Flexible Pallet Tower) i slutet av 2021 och den allra första installationen i Sverige är hos Alfta Kvalitetslego. FPT är en superkompakt palett/automatiseringslösning för stand-alone maskiner, och klarar palettstorlekar från 300 till 630 mm. FPT kan integreras med de flesta maskiner och har ett brett bibliotek med färdiga gränssnitt mot olika maskiner och styrsystem.

En dramatisk ökning av nyttjandegraden och obemannad produktion är vad FPT-systemet erbjuder marknaden.

Plug-and-play-automationssystemet förkortar också ställtiderna och möjliggör större detalj-mix med lägre detaljkostnader, oavsett batchstorlekar.

undefined
Jämfört med andra liknande system på marknaden är Fastems FPT kompatibelt med alla maskinfabrikat, och kan integreras med alla maskiner med eller utan automatiska pallettväxlare. Dessutom är lösningen extremt kompakt: FPT-500 för 300-500 mm paletter kräver bara 9 kvadratmeter, och FPT-1000 för 500-630 mm paletter kräver endast 16 kvadratmeter. I stället för en fast lagringskapacitet, som de flesta konkurrerande lösningar har, är FPT konfigurerbar med upp till 24 paletter i två, tre eller fyra nivåer.

Från 6 till 18 paletter på mindre yta - med FPT-lösningen från Fastems

När Alfta Kvalitetslego skulle ersätta en äldre maskin, utan större ombyggnad i verkstaden, så var platsfrågan väldigt viktig.

Alfta Kvalitetslego har jobbat med palettsystem sedan tidigt 90-tal och baserat på en så omfattande erfarenhet så blev man snabbt intresserad av den nya FPT;n från Fastems.

undefined
Sveriges första installation av en FPT är hos Alfta Kvalitetslego i Alfta. Idriftagning pågick i april då reportaget gjordes.
Från vänster; Elisabeth Bäcklund, teknikchef och Niklas Näslund, vd, hos Alfta Kvalitetslego. Henrik Broden, försäljningschef Skandinavien hos Fastems. Gunnar Strömmer, regionsansvarig säljare Norrland och Pierre Huss, försäljningschef hos Stenbergs. Carl-Axel Karlström och Fredrik Brandt, båda produktionstekniker hos Alfta Kvalitetslego.

-Fastems nya FPT erbjuder en extremt yteffektiv lösning då vi får plats med 18 paletter på 3 * 3 meter och med det tillhörande MMS-systemet får vi en väldigt effektiv logistik i maskinen säger Carl-Axel Karlström, som är produktionstekniker hos Alfta Kvalitetslego.