Stenbergs trådgnistar

excetek fabrik.jpg Som ni kanske har uppmärksammat så tog vi på Stenbergs in gnistmaskiner från Excetek i vårt sortiment förra året. Excetek tillverkar trådgnistar i flera olika storlekar och är ett delägt bolag av befintliga agenturen YCM, som är en av Taiwans största maskintillverkare. En annan delägarna är Mr Yoshitada Matsuo som var med och utvecklade den första trådgnisten i Japan för över 40 år sedan. Det är han som är ”fadern” till Excetek´s unika trådträdning.

Excetek har nyligen invigt sin nya fabrik i Taichung där de har möjligheten att bygga 900 maskiner per år. Verkstadstidningen var med Stenbergs och besökte den nya fabriken, läs reportaget här

Excetek finns representerade i stort sett i hela världen och i Sverige installeras den 6:e maskinen från Excetek i september. Referenslistan i Sverige består av kunder som jobbar med bl a formverktyg, klippverktyg, produktion, hårdmetall och forskningsinstitut. I Stenbergs lokaler i Jönköping finns ett reservdelslager och servicepersonal som har fördjupad kunskap inom trådgnistar.

Excetek erbjuder trådgnistar i olika specifikationer och har maskiner med rörelseområde från X350 Y250, Z220 till X1200, Y1000, Z1000. (se alla modeller) Maskinerna har hög precision och tillförlitlighet  till ett attraktivt pris som gör att maskinerna står sig bra i förhållande  till andra fabrikat. Snabb och säker trådträdning är en av de viktigaste punkterna när det gäller trådgnistning och där har delägaren, Mr Matsuo lång erfarenhet från Japan.

Tråden anlöps så man trär utan att använda jetstråle och trär gör man givetvis direkt i vattnet utan att tappa ur karet. Vid trådbrott trär maskinen direkt tillbaka i spåret (alltså inte tillbaka till starthålet). Fördelar är att man slipper krångel om skrotet vridet sig och det är svårt att komma förbi med tråden när den ska tillbaka till trådbrottspunkten igen.

/ Fredrik Claesson, säljare på Stenbergs.